Senaste dygnet 20 mars

Gas-attack i Gever – 40 döda

HDP-fullmäktige i Hakkari berättar om vittnesmål om att turkiska styrkor använt kemsiska vapen i Gever. Vittnena berättar att soldater som deltagit i operationen bar gasmasker och burit syrgastuber på ryggen. Kropparna går inte att känna igen då de är sönderbrända och smälta av en gul gas och 40 kroppar ska ha setts.

Newroz världen runt – stor uppslutning och polisattacker

HDP uppmanar folket i Amed att delta på Newroz-firandet, detta väntas bli det största firandet. Samtidigt som det nybildade HBDH, som samlar turkiska och kurdiska grupper i den väpnade kampen mot turkiska staten, uppmanar och bjuder in alla till att fylla gator och torg för att fira Newroz.
Nästan 70 tusen människor deltog på Newroz firandet i Hannover i Tyrskland och i Başakşehir-distriktet i Istanbul attackerade polisen firarna.

ÖHD-advokater släppta

Alla advokater i ÖHD (Libertarian Lawyers’ Association) släpptes under gårdagen efter att ha hållts sen den 16 mars. Detta är en del av en våg av arresteringar mot aktivister som visat sympati med kurdernas kamp.

All of the lawyers of ÖHD released

KCK fördömer bomdåd i Istanbul

KCK som är det högsta organet för initiativet att införa demokratisk konfederalism i Kurdistan och har initierats av PKK, fördömde tydligt attacken på civila som skedde i Istanbul under gårdagen.

Jihadister i flyktingläger – Ditplacerade av turkiska staten

Turkiska staten har placerat vad som visat sig vara jihadistgrupper i flyktinglägren i Suruc, nära den syriska gränsen. Anställda på lägret har vittnat om att grupperna har talat öppet om planer att attackera Rojava och att de har insisterat på att få bära sina vapen. AFAD-lägret drivs av Turkiska statens hjälporgan och inga internationella hjälporganisationer släpps in.

AKP places jihadist gangs in the tent camp in Suruç

Pro-Assadgrupper och oppositionsgrupper starkt emot federativt system

Som svar på PYD:s (största parti i Rojava) utropande av federationer för att skapa grunden för ett nytt Syrien har nu arabiska klanledare i oppositionen och pro-Assadgrupper gått ut och sagt att de aldrig kommer att acceptera federationer i norra Syrien och att de kommer att göra allt de kan för att sparka ut PYD från “sina områden i norra Syrien”

Syrian regime, opposition agree on fighting Kurdish federalism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *