Senaste dygnet 19 mars 2016

HDP och KCK uppmanar till deltagande i Newroz trots förbud

Hafize Ipek som är med och arrangerar Newroz i Amed uppmanar alla till att samlas på Newroz fältet och fira Newroz som vanligt.

Hafize İpek: Everyone must flock to Newroz area

Medorföranden till HDP kommer att delta på Newroz i Cizir den 22 Mars 2016 trots förbudet. De har även i ett uttalande bjudit in folket till att delta i Cizir, fira Newroz och skapa ett nytt liv emot förtryck.

HDP: We invite everyone to join us in Cizre on March 22

HDP har gått ut med att de kommer att befinna sig i Bakirköy (Istanbul) och fira Newroz trorts förbudet och uppmanar folket till att delta.

HDP: We will be in Bakırköy on March 20 despite the Newroz ban

KCK: “Man förbjuder en 2600 gammal tradition och folket bör fylla gator och torg för att fira Newroz som de gjort i alla år.” KCK påpekade också att firandet även innebär ett försvar av självstyret eftersom att Newroz kommer ur en tradition av motstånd och frihet.

KCK: Kurds should show the AKP that Newroz cannot be banned

Şırnak och Nisêbin fortfarande under attack

Våldsamma strider i Nisêbîn sedan utegångsförbudet. Även i Şırnak fortsätter striderna och statsstyrkorna försöker att ta sig in i fler områden. men YPS (Folkets civila försvarsenheter) och YPS-JIN (Kvinnornas civila försvarsenheter) för motstånd.

Räd mot kulturcenter i Van

Räd i kulturcenter i Van där man slagit in dörrar och sökt igenom hela centret. Då man inte hittade någonting tog man istället sönder instrument och utrustning.

Police raid in Nuda Cultural Center in Van

PKK:s ordförande kritiserar Erdogan i nytt uttalande

Erdogan: “De kan inte få oss på knä, men de kommer att gå på knä inför oss”

Cemil Bayik i sitt uttalande 18 Mars 2016 pratar om AKP och deras politik, om belägringarna och att kriget började då fredsförhandlingarna bröts av Turkiet. Erdogan försöker få alla att gå på knä genom att introducera en ny defination av terrorism där alla är terrorister. Till och med de som kämpar för frihet och demokrati. “Det här är fascistisk mentalitet och fascistiska ledare vill att folket ska lyda.”

Bayik: Erdogan Wants Everyone To Kneel Before Him

HPG blockerade väg utanför Amed (Diyarbakir)

PKK:s beväpnade gren, HPG, rapporterade att de satte upp en kontrollpunkt på en huvudväg utanför huvudstaden Amed. De utförde även en attack mot ett vägbygge som utfördes av turkiska soldater.

HPG reports actions by guerrillas and attacks by Turkish army

Politiska fångar förda från Şırnak utsatta för tortyr

Under en fyra dagar lång resa mellan Şırnak och Rize utsattes 24 politiska fångar för tortyr. Psykisk och fysisk tortyr utövades konstant av de turkiska myndigheterna som förflyttade gruppen.

Political prisoners exiled from Şırnak to Rize tortured

Slututtalande från konferens för federativt system i Rojava & Norra Syrien

En konferens har hållts där 200 delegater från de tre kantonerna har bestämt att Rojava numera ska ingå i en federation vid namn Norra Syrien. Målet är att kunna ingå i ett federativt system som inkluderar hela Syrien och som ska fungera som modell för hela Mellanöstern. Grundvalarna för systemet liknar de Rojava grundades på och berör frågor som alla nationaliteters rätt till självbestämmande och jämlikhet mellan könen

Final declaration of the Federal System Constituent Assembly announced

YPG/J-martyrers dagböcker blir bok

Mürsel Yıldız har samlat handskrivna anteckningar från YPG- och YPJ-kämpar som dött i strid och samlat dem i en bok vid namn “Notes Fallen to the Ground”. All vinst från försäljningen går till Kobane Language Institution.

Kobanê Resistance published into book ‘Notes Fallen to the Ground’

“De vill tysta advokater som tar ställning för folket”

I Istanbul fängslades 9 advokater från ÖHD (Libertarian Lawyers’ Association). En av advokaterna (som inte är fängslad) Banu säger att det här är en politisk operation mot advokaterna för att tysta ner de. Erdogan hade uttalat sig om situatonen : ” They will be unable to enter to the courthouse. You will be on our side or you will be arrested.” Banu fortsätter och säger att de kommer att stötta sina kollegor hela vägen ut och att de inte kommer att lämna de ensamma.

‘They want to silence the lawyers who defend the people’

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *