Släpp vår vän Znar Bozkurt – vårt öppna brev

PRESSMEDDELANDE

Göteborg, 29 augusti, 2022

Öppet brev till Ann Linde (Utrikesdepartementet), Statsminister Magdalena Andersson, SÄPO och Migrationsverket

Vår vän Znar Mehmet Bozkurt är kurd, kristen och homosexuell. I Turkiet väntar tortyr, fängelse och döden. Att utvisa Znar vore ett brott mot svensk lag och Europakonventionens artikel 3.

Znar har just fyllt 27 år och bor med sin make i Borås. Han har bott och arbetat i Sverige sedan 2014. Han är aldrig dömd eller misstänkt för något brott i Sverige. Det finns inga skäl till utvisning. I Turkiet var han engagerad i Socialdemokraternas systerparti (HDP),vars partiledare Selahattin Demirtaş är fängslad sedan 2016. Men i Sverige är det inte ett brott att vara socialdemokrat.

Fredag den 19 augusti greps Znar av svensk polis i sitt hem. De kom i gryningen och gick in i lägenheten med huvudnyckel. Sedan dess har Znar varit frihetsberövad och hotad med utvisning till Turkiet. Nu stoppas beslutet om utvisning, på grund av den tydliga hotbilden. Trots detta är vår vän fortsatt inlåst, i väntan på omprövning.  

Turkiet kritiseras av bland annat Amnesty International och Stockholm Centre for Freedom för systematisk tortyr och förföljelse av oppositionella. HBTQ-personer och kurder är särskilt utsatta. Znar uppfyller alla dessa kriterier. Han har dessutom konverterterat till den syrisk-ortodoxa kyrkan, där han är en uppskattad och aktiv medlem. Förutom hotet om fängelsestraff och tortyr, lever Znar under dödshot på grund av sin sexuella läggning.

Det är helt uppenbart att Sverige offrar Znar som en eftergift i förhandlingarna för ett svenskt NATO-medlemskap. 

Våra krav:

– Släpp Znar utan vidare dröjsmål!

– Stoppa utvisningen av Znar!

– Häv säkerhetsklassificeringen!

– Stoppa alla utvisningar till Turkiet!

Vår namninsamling för Znars frigivande har i skrivande stund 4 840 namnunderskrifter:
https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-utvisningen-av-zinar

Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

Nätverket Ingen Människa är Illegal

Förbundet Allt Åt Alla

Rojavakommittéerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *