PJAK om attacken i Fittja

PJAK:s uttalande gällande attacken mot en av sina partikamrater.

Till allmänheten,

lördagen den 13 februari 2016 hölls i Stockholm en fredlig, tillståndsgiven, demonstration för fred i Kurdistan och frigivning av den kurdiske ledaren Abdullah Öcalan. En av följebilarna till demonstrationen som utfördes i lördags utsattes för en väpnad attack i Fittja, varvid vår kamrat Ghafor Mohammadi blev skottskadad och fick föras akut till sjukhus med livshotande skador.

Vi bedömer att denna terroraktion är ett led i Erdoganregimens våldsbejakande politik, och en direkt attack mot kurdernas frihetskamp. Den turkiska staten och Erdogans regim har de senaste månaderna intensifierat sitt angrepp mot det kurdiska folket. I norra Kurdistan har turkisk militär och polisstyrkor belägrat städer, dödat och bränt hundratals civila samt gripit parlamentariker och människorättsaktivister.

Utifrån denna politiska bakgrund, tolkar vi detta attentat som en planerad och samordnad attack, specifikt riktad mot den kurdiska frihetsrörelsen ledd av Partiet för fritt liv i Kurdistan (PJAK). Förra veckan dödades en av våra politiska ledare och två andra kamrater i en turkisk flygattack i södra Kurdistan, av allt att döma i samordning med den islamiska regimen i Iran.

Således är denna attack ytterst alarmerande för kurdiska frihetsaktivister. Det är dessutom ett hån mot det svenska civilsamhället, när turkiska terrorister utför vedervärdiga attentat på svensk mark. Således fördömer vi i kraftiga ordalag den terrorverksamhet som bedrivs dagligen av fascister i Turkiet, och som nu även tagit form i Sverige.

Vi uppmanar det svenska rättssystemet att skyndsamt utreda händelsen. Som kurdiska frihetsaktivister i Sverige är vår säkerhet och trygghet nu i allra högsta grad beroende av den svenska statens skydd. Vi fortsätter vår kamp och kommer aldrig att låta hot eller förföljelser stoppa vår strävan efter frihet och demokrati.

Svenska kommittén för Partiet för fritt liv i Kurdistan (PJAK)

Ett svar på ”PJAK om attacken i Fittja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *