Rojava maj 2015

I maj i år tog sig två aktivister från Rojavakommiteerna sig in i den kurdiska staden Kobane i norra Syrien. Syftet med resan var att skapa kontakter i staden mellan aktivister från Sverige och relevanta personer i Kobane. Vårt mål är att i fortsättningen kunna stödja Kobane och Rojavas behov och att aktivister ska kunna ta sig ner till staden för att kunna arbeta med projekt i staden.

Det största projektet som är igång just nu är vårt samarbete med Project Rebuild Kobane. Vi har samlat pengar för att rusta upp en skola i staden.

Gränsen

För att ta sig in i Kobane måste man ta sig in i Syrien. Gränspassagen från Turkiet till Kobane är sporadiskt öppen och stängd för aktivister och journalister som vill in i staden. Vi smugglades över illegalt. En resa över de öppna fälten i gränsområdet som vaktas av turkisk militär där vi behövde gå över taggtråd för att ta oss in i Syrien.

Mustenhurskolan

11412043_996835423690643_3050723670697146905_o

När vi tagit oss in i Kobane möter vi en sönderbombad stad. dagen efter vi tagit oss in börjar vi ta oss runt och ta kontakt med folk som vi behöver prata med. Skolsituationen i Kobane är svår och i staden finns det just nu bara tre skolor som går att använda. Vissa av de skolor som finns i staden är såpass skadade att de inte går att använda andra är helt jämnade med marken. Eleverna har i dagarna tagit sommarlov och till skolstarten i augusti är behovet av upprustning enormt.

Under tiden vi var i Kobane arrangerade Project Rebuild Kobane en stödfest på Slakthuset i Stockholm. Festen samlade ihop 100.000 kronor vilket räcker för att renovera upp en skola i toppskick. Vi bedömde att läget i staden kräver en upprustning av de skolor som finns då skolan startar för de över tusen eleverna som ska börja skolan i augusti. Vi har valt att fokusera på att renovera Mustenhurskolan då den var i sämst skick. 1700 elever ska trängas i trånga klassrum och leka på en skolgård med granathål.

Stöd till YPG

11357336_996835930357259_2655819546545332124_oFör att samla in pengar har vi även sålt t-shirts med YPJ-medlemmen Dijle på. Till Kobane hade aktivisterna med sig 1400 dollar. Pengarna är en delsumma från t-shirtförsäljningen och överlämnades till YPG. Rojavakommiteerna kommer att fortsätta stödja YPG i Kobane och om ni vill skicka pengar kan ni kontakta oss och det går även bra att beställa en t-shirt.

Rehabiliteringscenter och musiklektioner

Vi träffade även svensken Dorpec som varit i Kobane i sex månader. Han har tidigare jobbat som fysioterapeut på Karolinska sjukhuset i Solna men idag är. Dorpec ansvarig för uppstarten av ett rehabiliteringssjukhus i staden och det finns möjligheter att hjälpa till i hans verksamhet. Han arrangerar även musiklektioner för barn. För musikintresserade finns en möjlighet att hjälpa till på plats.

Brandbilar

11119430_996835790357273_2547633990424684434_oTillsammans med engerade brandmän i Stockholm försöker Rojavakommiteerna få till stånd att köra ner brandbilar till Kobane. Detta är ett projekt som är i uppstartsfasen. Syftet är att få ett utbyte mellan den svenska brandkåren och dess motsvarighet i Kobane. Vi kommer uppdatera kring processen löpande här på sajten samt på vår Facebooksida.

Kort sammanfattning

Rojava som inte är en stat står på många sätt ensamt i sin kamp mot Daesh (IS). Mycket av det stöd som kommer till kantonerna är från solidaritetsgrupper runtom i världen. En stor del av dessa är kurder i exil. Det har gått ut ett internationellt upprop för att bilda en internationell brigad i Rojava för de som vill ansluta sig och strida för kantonerna. En av de som stred med YPG var amerikanen Keith Thomas Broomfield och var den första amerikanska medborgaren att dö i striderna med Daesh. Vi träffade Keith under våra sista dagar i Kobane. Han spenderade några dagar i staden för att vila upp sig från fronten. Det är med stor sorg vi sänder våra djupaste kondolenser till hans närmaste.

Att skapa en närvaro i kantonen är viktigt för att vårt arbete ska vara relevant och vår första resa har lagt grunden för detta. Vi kommer fortsätta arbeta för att kantonen ska kunna skapa ett stabilt och demokratiskt samhälle i norra Syrien. En dialog med de personer vi mött i Kobane garanterar att våra aktivister kommer göra nytta när de kommer till staden. Allt arbete som aktivister i Rojavakommitteerna gör är helt ideellt och aktivisterna står själva för resor och omkostnader. Alla pengar som vi får in går oavkortat till de projekt vi driver.
Vill du hjälpa till kan du skänka valfri summa till PG 441468-6 märkt med Kobane.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *