Vilka är Peoples’ United Revolutionary Movement (HBDH)?

I en artikel från ANF English förklarades sammanförandet av 10 olika turkiska och kurdiska organisationer för att delta i motståndet mot statens förtryck mot kurder och vänsteraktivister. Organisationen kallas “Peoples’ United Revolutionary Movement” (HBDH). Ett viktigt drag då avsaknaden av turkisk vänster i motståndskampen har varit påtaglig. Dessutom väl tajmat inför Newroz som väntas bli en period av intensiv kamp. Men vilka är organisationerna som ansluter sig?

PKK

Grundades 1978 av bl.a. Abdullah Öcalan som är ideologisk ledare för de pågående revolutionerna i Bakur och Rojava. Deras beväpnade gren heter HPG och är en av de mest erfarna beväpnade styrkorna i mellanöstern. Syskonorganisation till PYD i Rojava som är kända för sina beväpnade grenar YPG och YPJ.

TKP/ML Haretki

Turkiska kommunistpartiet/Marxist-Leninister som har en beväpnad gren som kallas TİKKO betecknas som Maoister och är bland annat kända för en attack mot en polisstation 2014 och en kapning av TV-sändningar i Istanbul, 1985, då man ersatte kvällsnyheternas ljudspår med sin egen propaganda.

THKP-C/MLSPB

Marxist-Leninist Armed Propaganda Union har en  del bankrån i sin historia och var under 80-talet en av de starkaste beväpnade motståndsgrupperna i området.

MKP

Maoist Communist Party of Turkey som är Turkiets största maoistiska organisation har två olika beväpnade grenar, Peoples’ Liberation Army (HKO) och People’s Guerrilla Forces (PHG). Kända bl.a. för morden på två högt uppsatta turkiska militärer.

TKEP-LENİNİST

Communist Labour Party of Turkey/Leninist har bl.a. utfört en attack mot ett MHP-kontor i Istanbul och organiserar politiska fångar och är kända för att ha deltagit i hungerstrejker. Den beväpnade grenen heter Leninist Gerila Birliği.

TİKB

Turkish Revolutionary Communist Union, kända för att ha stått emot tortyr och vägrat delge polisen information. Endast en av ledningens 9 medlemmar gick med på att göra ett uttalande trots tortyr. Har genom åren attackerat militärer och poliser men även banker och juvelerare. Hundratals medlemmar har ställts inför rätta anklagade för “samröre med en illegal organisation”.

DKP

Revolutionary Communist Party ska ha lösts upp 1991 men dyker alltså upp här som en av organisationerna i HBDH. ANF:s artikel kan även syfta på TDKP som är betydligt mer aktiva.

DEVRÎMCÎ KARARGAH

Revolutionary Headquarter är en av de nyare grupperna i listan och blev kända först efter en 6-timmars eldstrid med polisen som utspelade sig i Istanbul 2009. De har även anklagats för flera bombattentat och ett tjugotal av deras medlemmar har fängslats.

MLKP

Marxist-Leninist Communist Party har deltagit i striderna i Rojava och förlorat flera medlemmar i kampen och uttalade sig om att bilda en internationell vänsterbrigad inom YPG, inspirerad av de internationella brigaderna från spanska inbördeskriget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *