Sur – Huvudstadens belägrade område

Stadsdelen Sur ligger i den kurdiska staden Amed (“Diyarbakir” på turkiska) som räknas som ett PKK-fäste och är stadens äldsta och fattigaste stadsdel med sina 120 000 invånare. Sur har varit belägrat i 83 dagar (22/2 2016) av den turkiska staten som dagligen attackerar området med markstyrkor och ibland även med tungt artilleri samtidigt som helikoptrar konstant cirkulerar över staden. Militärfordon åker från och till området nästan hela dygnet och lukten av krut känns i stora delar av staden.

 

Varför just Sur?

Sur:s trånga gator möjliggör försvar då barrikader går snabbt att bygga.
Sur:s trånga gator möjliggör försvar då barrikader går snabbt att bygga.

Aktivismen för självständighet är i Amed stark och i Sur är den särskilt stark då det är ett socialt utsatt område med mycket fattigdom. Men till skillnad från andra områden i Amed är det här enklare att bygga barrikader då gatorna är smala. Det gör att det lämpar sig för motstånd med de små medel som YPS (Folkets civilförsvar) och kurderna har.

Just nu sitter 200 personer instängda i olika källare, bland de barn, kvinnor och flera skadade. Journalisten Mazlum Dolan skickade ett SMS till sina kollegor där han skrev: “Intensiva bombningar pågår fortfarande. Vi kan inte andas; vi kan inte gå ut; vi kommer att kvävas här.”

Läget i Sur är kritiskt och risken att det utvecklas åt samma håll som Cizir är stor. I Cizir stängdes de invånare som inte lyckades fly inne. Deras enda tillflykt var källare och liknande byggnader. Till slut valde statens styrkor att bränna de kvarvarande människorna. Hittills har 167 kroppar hittats i spillrorna.

Utanför Surs höga murar hålls protester dagligen och polisnärvaron är hög. Men förutom det pågår livet som vanligt trots att explosionerna är så kraftiga att de känns i magen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *