Bêkes söker efter sin pappas kropp

ŞIRNEX – Bêkes Tunç, 8 dagar gammal, kom till världen samma dag som hans pappa blev mördad i Cizir. Bêkes farbror och kusin har varit spårlöst försvunna ända sedan den turkiska staten genomförde en massaker i flera källare och byggnader i Cizir. Han väntar nu med sin familj vid det tillfälliga bårhuset dit kropparna från Cizir har hämtats.

I gränsstaden Silopi, har ett tillfälligt rättsmedicinsk institut startats vid gränsporten Habur för att hantera kropparna från källaren. Massakern genomfördes av statsstyrkor i ett flertal källare och många av de som befann sig i källarna var sedan tidigare skadade och blivit tvungna att söka skydd från attackerna. Tre av de som befann sig i byggnaderna var från familjen Tunç; Mehmet, Murat och Orhan.

Man har fortfarande inte hört något från Mehmet Tunç (medordförande för Cizirs folkråd) och hans son Murat som hade sökt skydd i en av källarna. Men det har blivit allt tydligare att Orhan förmodligen blivit avrättad. Efter att Orhans advokater lyfte ett akut fall, där de anklagade turkiska staten för att ha nekat honom tillgång till en ambulans, inledde Europeiska rätten för mänskliga rättigheter (ECHR) en förundersökning. Det har nu visat sig att Orhan dödades av statsstyrkor medans han var i nöd till följd av sina skador.

Familjen Tunç har besökt det tillfälliga bårhuset vid gränsporten Habur i Silopi för att leta efter kropparna. Eftersom att kropparna inte går att identifiera används DNA-prover för att styrka deras identiteter. Esmer och Ahmet Tunç (brödernas föräldrar) och Güler Tunç (Orhans änka) väntar med Orhans 8 dagar gamla bebis. Han heter “Bêkes” som betyder “ensam”.

Esmer Tunç mamma till Bêkes, berättar att Bêkes föddes samma dag som hans pappa blivit mördad. Hon kritiserar den AKP-ledda regeringen och säger att de brände Bêkes pappa levande i källaren. Hon säger att familjen om och om igen försökte nå källaren men varje gång stoppade staten dem och de ankagades för att “bryta mot utegångsförbudet”.  Esmer säger att,  “Vi må ha brutit mot utegångsförbudet, men AKP bryter mot mänskliga rättigheter”. “Erdoğan har mördat mina barn,” säger Esmer. “Jag ber varje dag till gud att ingen ska ta ifrån Bêkes hans rättigheter”.

Esmer påpekar att hennes barn blivit mördade framför hela världens ögon. Hon vädjade till parlamentsledamöter, EHCR och Turkiets konstitutionsdomstol för sina barn men trots det dödades de. Esmers son Mehmet har upprepade gånger rapporterat live i tv om situationen i källaren.

“Det här barnet kommer att växa upp och förstå hur hans pappa och farbror blivit mördade. Det här barnet kommer att gå i samma fotspår som sin pappa och farbror.” säger Esmer. “Han kommer att upptäcka deras väg och han kommer att följa den.” Esmer skickar hälsningar till gerillan i bergen och till PKK:s fängslade folkledare Abdullah Öcalan.

Artikeln är ursprungligen skriven av JINHA:s nyhetsredaktion. Rojavakommittéerna jobbar för tillfället på redaktionen för att undersöka villkoren för kurdiska journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *