AMED – 80 dagar under belägring

En explosion skakade hela stadsdelen Sur inatt och en oidentifierad kvinna blev skadad av den turkiska statens granateld då hon tog sig ut från en källare för att leta efter vatten.

Pansarvagnar fortsatte igår under hela dagen/natten att skjuta med artillerield och under kvällen hördes 5 kraftiga explosioner från Sur. Rök reste sig över stadsdelen under dagen och konstanta skottlossningar hördes samtidigt som helikoptrar fortsatte att cirkulera över Amed (Diyarbakir).

Mazlum Dolan, en reporter från DIHA (en prokurdisk nyhetsredaktion) är fortfarande instängd i en av källarna med ett flertal människor som hamnat där då de sökt skydd från attackerna. Mazlum rapporterade igår om att en oidentifierad kvinna hade lyckats ta sig ut ur källaren för att leta efter vatten men blivit skadad av den turkiska statens splitter från granaterna – han rapporterade även om att hennes tillstånd var kritiskt.

Det framkom igår kväll att en grupp på 30 människor, bland de kvinnor och barn var instängda vid Yenikapi-gatan i stadsdelen Sur. Samtidigt som gruppen försökte fly området sköt statliga styrkor mot dem och skadade en av dem. Familjer som är fast nära Surp Giragos kyrka tog sig till en närliggande polisstation för att anmäla statens styrkor men inga åtgärder vidtogs för att skydda dem och styrkorna har intensifierat sina angrepp i området.

Imorse kl 5 eskalerade attackerna och rök steg från det belägrade området åter igen. Medans röken stiger över den belägrade stadsdelen förvärras situationen för de människor som är instängda i byggnader och källare och oron bland resterande befolkningen i Amed ökar.

Artikeln är ursprungligen skriven av JINHA:s nyhetsredaktion. Rojavakommittéerna jobbar för tillfället på redaktionen för att undersöka villkoren för kurdiska journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *