4 månaders bebis instängd i Sur

I den belägrade statsdelen Sur i Diyarbakir (“Amed” på kurdiska), har det kommit SMS-meddelanden från Mazlum Dolan (reporter på pro-kurdiska DIHA) där han har berättar om läget inifrån belägringen, han själv sitter instängd i en källare med 200 personer, däribland ett flertal familjer och spädbarn. I 79 dagar har den turkiska staten belägrat Sur och attackerna eskalerar för var dag.

Meddelandet från Mazlum Dolan:
“Intensiv eld från granatkastare och pansarvagnar. Vi har inget nät, jag kan bara skicka meddelanden. Skriv meddelanden ni med,”
När Mazlums kollegor skrev och frågade om han kunde skicka bilder svarade han, “Tyvärr kan jag inte skicka bilder. Det finns en liten telefon som är laddad, det är den jag använder.”

Åtminstone 200 människor har varit tvungna att söka skydd i olika källare i staden och Mazlum har rapporterat att det finns barn, äldre människor, kvinnor och många skadade bland de instängda.

Seda, tillsammans med sin 4 månaders bebis Elif Sur är några av de instängda i belägringen. JINHA (feministisk pro-kurdisk nyhetsredaktion) träffade Seda för fyra månader sen då de rapporterade från Sur. Seda berättade då att hon kommit till Sur för att starta ett nytt liv fritt från manligt våld. YPS (Civila försvarsenheten) och folket i Sur hjälpte henne och med deras hjälp fick hon boende hos en äldre kvinna i staden.
För ca fyra dagar sedan ringde Seda en av sina grannar och sa , “De använder granateld över Sur. Jag, tillsammans med mitt barn och flera andra människor väntar ut striderna i en källare […] De kommer att döda mig och mitt barn, rädda oss.”

Jinhas artikel om de instängda i Sur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *