Rojavakommitéerna angående World Kobane Day

Rojavakommittéerna driver nu en kampanj för att öka kunskapen om Kobane och Rojava som en del i den internationella aktionsdagen World Kobane Day.

Situationen i Rojava

Inbördeskriget i Syrien är nu inne på sitt femte år och nästan all världens stormakter är involverade i kriget. Islamiska staten har frivilliga från över 100 länder som strider för att upprätta ett kalifat. 1000-tals miljarder dollar har spenderats på bomber och vapen men inte ens en bråkdel har spenderats på de flyktingar som kriget har skapat eller på att återuppbygga efter den förödelse som skett. Ingen av dem erbjuder heller en vision om ett frit och stabilt Syrien.

Vårt stöd till nordsyriska regionen Rojava, även kallat västra Kurdistan, är inte bara ett stöd till kurderna, det är först och främst ett stöd till den positiva politiska utveckling som pågår i Rojava. Under de fyra år som självstyret har funnits har direktdemokrati införts i de tre kantonerna; Kobane, Afrin och Jazeera. Alla minoriteter har garanterats rätten att få tala och undervisa i sitt eget språk, något som var förbjudet under diktaturen. En konstitution har tagits fram som lagstadgar könskvotering hos alla beslutsfattande organ. En plan har formulerats för hur man ska styra samhället på ett ekologiskt hållbart sätt. Att en sådan utveckling har skett i ett land där ett våldsamt inbördeskrig nu rasar anser vi är värt allt stöd det kan få. Det utgör också en möjlighet till en framtida samhällsmodell för ett framtida Syrien, där Syrier själva får bestämma, utan inblandning från stormakterna.

Värt att påpeka är att de områden som kontrolleras av Rojavas självförsvarsstyrkor YPG/YPJ nu är så pass säkra att flyktingar återvänder och internflyktingar inom Syrien också söker sig dit.
Därför finns det ett stort behov omvärldens stöd för återuppbyggandet av de områden som förstörts.

World Kobane Day

1 november är en global aktionsdag för att uppmärksamma Kobane som både var först att befrias från diktaturen men även den stad som drabbats hårdast av Islamiska statens brutalitet.
Vi uppmanar alla att visa sitt stöd för Kobane och Rojava den 1 november. Demonstrationer, seminarier och aktiviteter organiseras på flera platser i Sverige.

I upptakten till World Kobane Day samlar vi in pengar för att bygga en skola i Kobane. Även om en skola är en liten del i en totalt sönderbombad stad så är det viktigt att visa våra makthavare att om vi lyckas göra skillnad, så kan de, med alla de medel de ansvarar för, göra en ännu större skillnad. En skola är dessutom en förutsättning för en hålbar framtid.

Donera och var med och bygg en skola på rebuildkobane.org.
Berätta sen för världen att du har bidragit.

Läs även

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *