Skärpning SVT – YPG är progressivt

Idag, 25 januari 2016, är det exakt ett år sedan YPG och YPJ tog tillbaks staden Kobane från ISIS.
Idag, 25 januari 2016, är det exakt ett år sedan YPG och YPJ tog tillbaks staden Kobane från ISIS.

Igår publicerade SVT en artikel om en svensk man som hade bestämt sig för att åka och jobba humanitärt i Rojava, Syrien. Hans oroliga familj kontaktade då organisationen Våra Liv som jobbar med avradikalisering av ungdomar som vill resa och kämpa i extremistiska grupper. Våra Liv övertygade under ett möte mannen att inte åka under förevändningen att YPG troligtvis skulle skicka honom till fronten.

Utdrag ur artikeln:

– Det hade antagligen varit så att jag blivit skickad till fronten, de hade gett mig en simpel grundutbildning på några veckor, gett mig instruktioner och sedan skickat mig rakt ut i kriget, säger Felix Raisma.

För oss som följt utvecklingen av YPG och deras internationella arbete framstår påståendet som orimligt. Vi har löpande kontakt med volontärer och organisatörer i området. Så här säger till exempel vår kontakt Revan som jobbat humanitärt i området i snart 6 månader om påståendet:

– Ingenting kan vara längre ifrån verkligheten. Behovet här för volontärer som vill jobba humanitärt är enormt. Speciellt internationella sådana eftersom att de fyller en viktig funktion för spridningen av information om hur allvarligt läget är. De stora internationella hjälporganisationerna har lyst med sin frånvaro. På rehabiliteringscentret där jag jobbar har vi t.ex. upp till 130 patienter om dagen. En vanlig klinik i Sverige har kanske 10 sådana patienter. Vi jobbar 16 timmar om dagen, 6 dagar i veckan så behovet av både utbildad men även outbildad personal är extremt.

YPG är en progressiv organisation, till skillnad från de extremistgrupper som SVT:s artikel likställer dem med. När YPG begår fel följs dessa upp inom organisationen och de ansvariga får ta konsekvenserna. Ett konkret exempel på det är att om en journalist eller annan civil person följer med till fronten så måste en grupp YPG-soldater ansvara för dennes säkerhet. Om denne sedan råkar illa ut ställs styrkan till svars med exempelvis fängelsestraff som påföljd om de inte gjort sitt yttersta för att säkra personens säkerhet.

Artikeln använder sig av Amnestys rapport där de hävdar att YPG begått krigsbrott och jagat bort arabisk befolkning från sina hem som sedan ska ha demolerats. YPG har själva gått ut med att personer som varit ansvariga för liknande gärningar har ställts till svars och att sådant inte tolereras. Dessutom handlar det om enstaka fall, det är viktigt att komma ihåg att fler än 1500 byar har befriats av YPG under kriget mot Daesh och den absoluta merparten av dessa har givits tillbaka till invånarna. De fall där fel har begåtts är enstaka och följs alltid upp med en utredning. Detta går inte ens att jämföra med extremistgrupper som Daesh där dessa brott belönas och ingår i ideologin.

Sen finns det också en viktig militärtaktiskt aspekt som måste lyftas. Om det inte hade varit för YPG, det internationella moraliska stöd de fått och det efterföljande militära västerländska stödet som följt så hade Daesh idag varit på frammarsch i området istället för det tapp på 15% av sitt territorium som de drabbades av under 2015.

Istället för att journalister ska förlita sig på självutnämnda experter efterlyser vi från medias sida en nyanserad granskning av konflikterna i Syrien i allmänhet och av YPG och Rojava i synnerhet. Ingen gagnas av att utmåla progressiva demokrater och konservativa teokrater som lika goda kålsupare.

Ett svar på ”Skärpning SVT – YPG är progressivt

  1. Håller med. SVT har haft en bristfällig granskning av historian och hanteringen av fallet. Att återrapportera antaganden är inte ok från SVT som är ett opinionsbildande medium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *